czwartek, 14 maja 2015

Pasta peperonata, czyli makaron w sosie paprykowym


Makaron w sosie paprykowym według Jamiego Olivera. Minimum składników a maksimum smaku. Prosty, wegetariański obiad.


Składniki:
  • 2 papryki
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g makaronu penne
  • 1 puszka pomidorów
  • niecała łyżka czerwonego octu winnego
  • parmezan
  • sól, pieprz

Papryki pozbawić gniazd nasiennych i posiekać w drobną kostkę. Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać paprykę i smażyć przez 15 minut. Czosnek pokroić w plasterki. Dodać do papryki. Smażyć 1 minutę. Wlać czerwony ocet winny, dodać puszkę pomidorów i dusić na małym ogniu przez kolejne 15 minut.  Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Sos doprawić do smaku. Gdyby był za gęsty można go rozrzedzić odrobiną wody z makaronu. Makaron wymieszać z sosem. Posypać parmezanem.

Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Gotuj sprytnie jak Jamie".

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...