czwartek, 22 stycznia 2015

Wegetariańska pizza



Jak jeść fast food to tylko ten domowy ;)  Polecam Wam wegetariańska pizzę na spodzie z mąki chlebowej i orkiszowej. Dietetyczne to może nie jest, ale smacznie na pewno!

Składniki na 2 pizze o średnicy ok. 30 cm:
  • 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 100  g mąki orkiszowej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn
  • sól, pieprz
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • kilka pieczarek
  • 1 kulka mozzarelli
  • kawałek żółtego sera

1. Do miseczki wlać 1/2 szklanki ciepłej wody, dodać drożdże, cukier. Odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
2. Do dużej miski (lub misy robota) przesypać oba rodzaje mąk. Dodać resztę wody oraz zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto ręcznie lub robotem około 5 minut, aż będzie jednolite.
3. Odstawić na 1h do wyrośnięcia.
4. Sos pomidorowy: Z puszki pomidorów odlać wodę i zostawić same pomidory. Zmiksować z koncentratem pomidorowym, czosnkiem i ziołami. Doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą cukru.
5. Cukinię i pieczarki pokroić w plasterki. Papryki w paski.
6. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni.
7. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.
8. Rozwałkować na cienki placek. Przenieść na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować sosem pomidorowym. Ułożyć wszystkie warzywa. Posypać porwaną mozzarellą i serem żółtym.
9. Piec przez 15 minut. Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...