czwartek, 15 stycznia 2015

Koktajl gruszkowo-jabłkowy


W tym koktajlu pierwsze skrzypce gra gruszka. Nie wiem czy wiecie, ale gruszki to jedne z niewielu owoców, które zawierają jod (minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy). Ze względu na obecność boru w gruszkach, ich spożywanie ma dobry wpływ na działanie naszego mózgu. Bor pobudza szare komórki do wytężonej pracy oraz poprawia koncentrację. Po szklaneczkę takiego koktajlu warto sięgnąć w okresie wytężonej pracy umysłowej/nauki. Polecam:)

Składniki na 2 porcje:
  • 2 gruszki
  • 1 jabłko
  • 4 suszone daktyle
  • garść jagód Goji
  • łyżeczka nasion chia
  • 1 szklanka wody

Gruszki i jabłko obrać. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do blendera. Dodać daktyle, jagody Goji, chia i wodę. Zmiksować.

Przepis pochodzi z książki Anny Lewandowskiej "Żyj zdrowo i aktywnie"

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...