środa, 17 września 2014

Sałatka z pomidorami i fetą


Prosta sałatka z pomidorów i czerwonej cebuli. Podawana z bazylią i dipem z fety, jogurtu naturalnego, oliwy i octu winnego. Może stanowić samodzielną przekąskę lub być dodatkiem do obiadu. Polecam wypróbować ją teraz, kiedy pomidory są najsmaczniejsze:)


Składniki:
  • 4 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz

Pomidory  pokroić w plasterki, ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w krążki, dodać do pomidora. Całość posypać solą i pieprzem. Przygotować sos.

Sos:
  • 100 g fety
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka białego octu winnego

Zmiksować ser feta z jogurtem, oliwą i octem. Polać nim pomidory z cebulą i posypać bazylią.


3 komentarze:

  1. Skromna, prosta ale jakże efektowna i pyszna !! Cudnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna klasyka - a do tego pięknie podana :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taką pomidorową sałatkę biorę w ciemno. Wiadomo, że pyszna. ;) Dziękuję za udział w akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...