środa, 30 lipca 2014

Muszle faszerowane kurczakiem i cukinią


Muszle makaronowe nadziewane cukinią i filetem z kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym, całość posypana serem żółtym. Te dane na pewno zachwyci Waszych gości.


Składniki na 3 porcje:
przepis zmodyfikowany z Kwestii Smaku
  • 18 sztuk muszli makaronowych
  • 1 cukinia
  • 1 filet z kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki, plus do posypania po upieczeniu
  • 100 g żółtego sera, startego

1. Muszle ugotować w osolonej wodzie (12 minut). Odcedzić.
2. Cukinię, kurczaka, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka i smażyć przez 2 minuty. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
3. Dodać cebulę i cukinię. Smażyć przez 5 minut. Dodać natkę pietruszki. Odstawić z ognia, wymieszać z połową sera żółtego.
4. Muszle nadziać powstałym farszem.
5. Na dno naczynia żaroodpornego nalać sos pomidory. Ułożyć na nic nafaszerowane muszle. Posypać resztą żółtego sera.
6. Piec w 180 stopniach przez 18 minut.
7. Wyjąć z piekarnika, posypać natką pietruszki i podawać.

Sos pomidorowy:
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

1. Pomidor pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. 
2. Wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Ewentualnie doprawić. Na koniec zblenderować.



10 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...