środa, 2 kwietnia 2014

Owsianka z orzechami laskowymi i jabłkami w syropie klonowym


Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek dnia, który powinien dodać nam dużo energii na resztę dnia. Mi taką energię dodaje owsianka. Jest to sycący i zdrowy posiłek. Z dodatkiem podprażonych orzechów laskowych i jabłek karmelizowanych w syropie klonowym jest prawdziwym królewskim śniadaniem. Polecam!

Składniki na 1 porcję:
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • kilka orzechów laskowych
  • 1 łyżka wody

1. W rondelku wymieszać mleko z płatkami owsianymi i zagotować zgodnie z zaleceniem producenta płatków.
2. W czasie gotowania się owsianki uprażyć na suchej patelni orzechy laskowe. Zmiksować orzechy laskowe blenderem na mniejsze części, można też je po prostu pokroić.
3. Jabłko obrać ze skórki, pokroić w kostkę.  Na małą patelnię wyłożyć jabłka, dodać wodę, syrop klonowy i cynamon. Dusić 3 minuty.
 4. Ugotowaną owsiankę przelać do miseczki, na wierzch dać karmelizowane jabłka, posypać orzechami laskowymi. Smacznego!
Zdrowy tryb życia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...