niedziela, 11 sierpnia 2013

Malinowa panna cotta z kokosem



Idealne ciasto na upały :) bez użycia piekarnika i miksera. Znalezione na Moich wypiekach

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
  • 150 g ciastek kokosowych
  • 60 g masła rozpuszczonego
  • 30 g wiórek kokosowych
  • 350 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • sok z 1 cytryny
  • 100 g cukru
  • 500 ml śmietany tortowej 36%
  • 175 ml mleka
  • 5 i 1/4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

Ciasteczka pokruszyć na drobne okruszki. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i rozpuszczonym masłem. Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Odstawić do lodówki  na 30 minut.

Maliny, cukier i sok z cytryny dać do rondelka. Zagotować, maliny przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.

Kremówkę i mleko przelać do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Odstawić z palnika. Dodać maliny i żelatynę. Wymieszać dokładnie i pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Ostygnięte włożyć w garnku do lodówki, mieszać co jakiś czas. Jak mus zacznie gęstnieć wylać na ciasteczkowy spód. Zostawić do stężenia w lodówce na cała noc.

Wierzch można udekorować resztą ciasteczek i wiórkami kokosowymi.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...